Dragulji i Amuleti

sastavljeni dragulj, rezani dragulj proizveden od dva ili tri komada kamena koji su cementirani zajedno da bi se stvorio veći kamen povećane vrednosti.

Dublet se sastoji od dva komada materijala, obično cementiranih zajedno na pojasu (najširi deo kamena): ako su dva dela od istog materijala, dragulj se naziva pravi dublet; ako su različiti, pri čemu je kruna (iznad pojasa) prava, a paviljon (ispod pojasa) niži kamen ili staklo, naziva se lažni dublet. Pravi dubleti se mogu otkriti uranjanjem u tečnost sa indeksom prelamanja skoro istim kao kod fragmenata dragulja; sloj cementa će se pojaviti kao tamna linija. Lažni dubleti mogu biti na sličan način izloženi, ali u ovom slučaju dve polovine kamena će imati drugačiji izgled kada su potopljene. Dijamantski dubleti mogu imati paviljone od bezbojnog stakla, cirkona, topaza, kvarca ili safira; rubin dubleti granata; i beril ili granat dubleti od obojenog stakla. Ponekad će se kamenje isečeno iz jednog komada stakla zvati imitacija dubleta kako bi se povećala njihova vrednost.

Trojke se sastoje od krune od kamena i donjeg dela (ne nužno celog paviljona) kamena, u sendvič slojem folije ili drugog materijala da bi kamen dao željenu boju.


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started